Milyen a jó, vegyszerálló, csúszásmentes borászati padlóbevonat?

Nem csupán az építőiparra jellemző a rohanás, a gyorsuló tempó. Jelen van ez a fokozódó folyamat számos iparágban, így az élelmiszeriparban is. És nem csupán az építőiparban helyeződik egyre nagyobb hangsúly a minőségi megoldásokra, a biztonság és tartósság igényére, hanem például az élelmiszeriparban is. Emellett ez utóbbi iparágban rendkívül szigorú higiéniai és biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, hiszen ezekkel biztosítható a zökkenőmentes, s egyúttal színvonalas termelés. Cikkünkben a vegyszerálló, csúszásmentes borászati padlóbevonat tulajdonságairól írunk.

Az utóbbi évtizedekben óriási támogatást kapott a hazai borászat. Üzemek, borászatok jöhettek ennek köszönhetően létre, amelyek, a sikeres működésük esetén további fejlesztésekbe vágtak bele, illetve nyerhettek el támogatást fejlesztéseikhez.

A bor és annak fogyasztása, ezzel együtt előállítása, nemzeti kultúránk része. A bor egyszeri és megismételhetetlen, előállítása magas szintű szakmai tudást és tapasztalatot igényel. Előállítása számos egymásra épülő folyamat eredménye, és bár karaktere és egyedisége megmutatkozik a részletekben, az apró mozdulatokban, a szőlő válogatásához, feldolgozásához, a hordók, palackok mosásához, a bor erjesztéséhez, átfejtéséhez, kezeléséhez, szűréséhez, palackozásához, valamint kóstolásához létesített helyiségeknek különböző, de állandó, megbízható és a hatályos előírásoknak megfelelő követelményeknek kell megfelelniük.

Milyen padlóbevonatkora van szükség borászatokban?

Száraz termelési övezetnek számít, ahol a magasfokú tisztaság és higiénia alapkövetelmény.

A borászati padlók többnyire közepes mechanikai terhelésnek vannak kitéve, például targoncával közlekednek rajtuk. Itt tehát olyan rugalmas padlóburkolatra van szükség, ami ugyanakkor megfelel az élelmiszeriparban megkövetelt előírásoknak.

Ezen felül gyakran a következő igényeknek is meg kell felelnie egy ilyen bevonatnak:

A borászatokban tehát rendkívül fontos, hogy a padló hézagmentes legyen és egyúttal ellenálljon az erős vegyszereknek. Gondoljunk bele abba, hogy ha a padlóra forrásban lévő bor kerül, vagy bármilyen egyéb a működtetésből, és a takarításból eredő sav, az milyen terhelést jelent a padlóbevonat számára.

A Mapei bevonati rendszerei teljességgel megfelelnek a gyártási környezetre, épületekre vonatkozó szabályoknak, előírásoknak.

A Mapei megfelelő megoldásai mellett, a borászati padlók, akárcsak az egyéb élelmiszeripari padlók kivitelezése magas szintű technológiai fegyelmezettséget követel az építőktől.

Rendkívül fontos szempont a megoldás kiválasztásánál, hogy egy padlóbevonati rendszer, amelynek magas minőséget kell produkálnia, és szigorú előírásoknak megfelelnie, alapvetően annyit tud, amennyit a teljes bevonati rendszer leggyengébb eleme. Ez az oka annak, hogy a Mapei rendszerek egységben érhetők el, és egy-egy padlóbevonati rendszerünk elemei, kezdve a lábazattól a dilatációkon át az alapozókig, s végül a bevonatig egyaránt képviselik azokat a magas műszaki tulajdonságokat, melyek a teljes rendszerre jellemzőek.

Az alábbi felsorolás a teljesség igénye nélkül mutat be néhány példát, melyre a Mapei teljes körű megoldást kínál:

Borászati padlóbevonat kivitelezése Mapei megoldással 360 négyzetméteren

Bodri Birtokon történt legutóbbi fejlesztés során az ipari padló elkészítéséhez a Mapei termékeit használta a Kivitelező, a PEM Enterprise Kft.

A fogadó aljzatot statikai szálakkal erősítették meg. A felület előkészítése után, alapozásként QUARZO 0,5-el szórt két komponensű PRIMER SN epoxi alapozót használtak 0,1-0,5 – ös szemcseszerkezetű kvarchomok töltéssel. A következő réteg kialakítását PRIMER SNQUARZO 0,5 és színre-kevert kevés MAPECOAT I24 felhordásával alakították ki a szakemberek, mely pórus-zárásként funkcionált.

A fedőréteg MAPECOAT I24 30%-ban töltve QUARZO 0,5-el. Az anyag felhordása glettvassal történt és a végső felületet struktúrahenger alkalmazásával alakították ki. A dilatációs hézagok tömítésére MAPEFLEX PU 45 FT tartósan rugalmas, poliuretán hézagkitöltőt alkalmaztak.

Itt is, mint minden más borászatnál – ahol mi dolgozunk – a takarítószereknek, lúgoknak és a borban lévő gyümölcssavaknak is ellenálló burkolatot készítünk. Munkáink nagy részében a MAPECOAT I24 anyagot használjuk az epoxi termékvonalon, míg a fennmaradó részben CPU burkolatot készítünk. A Bodri Pincészetben is egy enyhén csúszásmentes, ezáltal jól takarítható, háromrétegű epoxi rétegrend került beépítésre MAPECOAT I24 záróréteggel.

Palotai Péter, PEM Enterprise Kft.

ADATOK:

Referencia: Bodri Pincészet
Mapei termékekkel végzett munkálatok: ipari padló
Helyszín: SzekszárdBeruházó: Bodri Pincészet Kft.
Építész: Bartók Csilla Zsófia
Generálkivitelező: Bern Építő Zrt.
Ipari padló szakkivitelező:
PEM Enterprise Kft.
Kivitelezés ideje: 2019
Mapei partner kereskedő: Mapei Kft.
Mapei kapcsolattartó: Tarrósi Péter

Felhasznált Mapei termékek:

Primer SN, Mapecoat I24, Quarzo 0,5, Mapeflex PU 45 FT, Additix PE