Színvonal minden szinten

2019-ben kezdődött a téglási konyhaüzem létrehozása, melynek egyik legfontosabb célja a szociális étkeztetés megvalósítása az Észak-Alföldi Régióban. Természetesen a szociális étkeztetés mellett az üzem ellátja a helyi lakosság igényeit is, valamint teret ad különböző rendezvények létrehozásához. További cél, hogy az üzem alkalmas legyen diákok fogadására és tankonyhaként is üzemeljen.

A térségben jelentős eredménynek számít, hogy a létesítmény harminc új munkavállalónak biztosít megélhetést egy rendkívül fejlett és korszerű munkakörnyezetben. A projekt célja, olyan korszerű technológiával rendelkező konyhaüzem kialakítása, mely biztosítani tudja a szakmai, környezeti, egészségi és mentális feltételeket, ezzel is hozzájárulva a munkavállalók tartós foglalkoztatásához, valamint a térségben megjelenő magasabb színvonalú szociális és piaci jellegű menürendszerben történő étkeztetési igények kielégítéséhez.

Ipari padló készítése

A konyha aljzatán volt szükség ipari padló kialakítására. A szakemberek kész esztrich betonon kezdték meg a munkát, ami megfelelő volt az új rétegek fogadására. A tapadás fokozás céljából először PRIMER SN alapozás történt. A PRIMER SN első rétegére egy újabb alapozó réteget vittek fel, amelyet kvarchomok szórással láttak el. Ennek megkötése után, illetve a felesleges homok eltávolítását követően, kezdték meg a kivitelezők a MAPEFLOOR I 302 SL fedőréteg felvitelét a felületre. A MAPEFLOOR I 302 SL epoxigyanta bevonat kifejezetten alkalmas az élelmiszeripar különböző helyiségeinek padlókialakítására. A termék kellemes megjelenésű, ellenálló, igény szerint csúszásmentes bevonatot ad.

Szűcs Ferenc és csapata gyakorlott Mapei termék felhasználók, mégis fontos volt, hogy a Mapei termékfelelőse rendszeresen ellátogasson a projektre, és konzultációk keretében megerősítse, igazítsa a kivitelezés folyamatát. Ez a fajta igényes együttműködés és munkavégzés egyébként a teljes projektet is jellemezte.

Hidegburkolás

A hidegburkolást a generál kivitelező cég, a Puzzle Global Kft. szakemberei végezték. Aki végigolvassa a megoldásokat, láthatja, hogy a szakemberek olyan termékmegoldásokkal dolgoztak, amelyek már nagyon régóta bizonyítanak az építési piacon.

Hidegburkolattal a közösségi terek és a vizes helyiségek padlóit és oldalfalait látták el. A közösségi terekben padlókra 15×60 cm méretű, az oldalfalakra 30×30 cm méretű lapok kerültek. A vizes helyiségekbe 20×25 cm és 20×40 cm méretű csempét ragasztottak az oldalfalakra, a padlóra szintén 15×60 cm méretű lapok kerültek.

Melyek azok a fontosabb szakmai szempontok, amelyeket érdemes megjegyezni ezeknél a hidegburkolati munkáknál?

Először is jó választás volt az ULTRAPLAN ECO 20 kiegyenlítőanyag, hiszen a néhány mm-es kiegyenlítéshez egy nagy forgalmat és terhelést elviselő rétegre volt szükség, ami megfelelően sima fogadófelületet biztosít a hidegburkolat számára. Mindemellett gyorskötő termékről van szó, ami a projekt határidőket figyelembe véve nagyon fontos szempont a termékválasztás során.

A cikk végén álló termékfelsorolásban érdemes még észrevennünk, hogy két különböző hidegburkolati ragasztóanyagot használtak a szakemberek. Ennél a projektnél elsősorban a lapméret és a burkolás helye volt a választás szempontja. Az ADESILEX P9 nagy teherbírású ragasztóanyagot a kisebb, az oldalfalakra kerülő burkolatoknál alkalmazták. A KERAFLEX S1 terméket a nagyobb lapok ragasztásához alkalmazták padlóra.

Fugázóanyagként az ULTRACOLOR PLUS termék került felhasználásra.

ADATOK:

Referencia: Konyhaüzem
Mapei termékekkel végzett munkálatok: ipari padló, hidegburkolás
Helyszín: Téglás
Kivitelezés éve: 2019-2020
Beruházó: Magyar Baptista Egyház
Generálkivitelező: Puzzle Global Kft.
Hidegburkolati kivitelező: Puzzle Global Kft.
Ipri padló kivitelező: Szűcs Ferenc
Mapei partnerkereskedő: Kermo-Épker Kft.
Mapei kapcsolattartó: Nagy Gábor, Küzmös Csaba